zaterdag 7 oktober | Sint Joriskerk | 15.00u – 17.00u
(inloop vanaf 14.30u)
Sint-Jorislezing 2023 door Kathleen Ferrier
Het verleden als basis voor een nieuw begin,
de macht van het verschil
Kathleen Ferrier legt in haar lezing de link van slavernijverleden naar het heden als basis voor een gedeelde visie op de toekomst. Ook gaat zij in deze lezing in op wat het verleden ons leert over onze democratische rechtstaat, wat haar bedreigt en wat haar kan versterken.
Update: Bekijk hier de terugblik op Sint Jorislezing 2023
Op zaterdagmiddag 7 oktober 2023 vindt de Sint-Jorislezing plaats in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Deze lezing is een initiatief van stichting het Capittel van Sint Joris. De bijeenkomst begint om 15.00u en duurt tot 17.00u. Toegang is gratis. De deur is vanaf 14.30u open. De lezing wordt muzikaal omlijst door Clarine van Tricht, kunstenaar en danscoach. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om elkaar onder het genot van een drankje te ontmoeten. Tevens is er gelegenheid om de expositie ‘Zie Mij, de Bijbel in foto’s’ te bezichtigen.
Kathleen Ferrier
Kathleen Ferrier is voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie en deskundige op het gebied van internationale samenwerking, mensenrechten en diversiteit. Verbonden als docent aan diverse universiteiten en betrokken bij initiatieven gericht op versterking van democratie. Adviseerde de gemeente Amsterdam over de komst van een nationaal slavernijmuseum. Zij was tien jaar lang Tweede Kamerlid voor het CDA met als portefuilles onder meer internationale samenwerking, onderwijs, gezondheidszorg en sociale zaken.
Sint-Jorislezing
In 2012 vierde het Capittel van Sint-Joris het 675 jarig bestaan met gastspreker J.P.H. Donner, vicepresident van de Raad van State. Naar aanleiding van deze jubileumtoespraak is besloten om jaarlijks een Jorisleding te organiseren over een vraagstuk van de hedendaagse samenleving. Deken van het Capittel van Sint-Joris is de burgemeester van Amersfoort.
AmersfoortOntketent
Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt in het heel het koninkrijk de Nederlanden, dus ook in Amersfoort extra aandacht besteed aan het slavernijverleden. Het slavernijverleden is een zeer pijnlijk, maar belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze geschiedenis. Het is een verlden dat de maatschappij zoals we die nu kennen heeft gevormd. Het is daarom een een geschiedenis van ons allemaal. Het herdenkingsjaar biedt de gelegenheid om bewustwording te creeren en dialogen met en door inwoners te starten over slavernij. En over de gevolgen en de erfenis daarvan die tot op de dag van vandaag voortduurt.
Voor meer informatie over de activiteiten in het herdenkingsjaar Slavernijverleden zie https://amersfoortontketent.nl